Tel: 06 2700 18 15 Fax: 020 330 68 92 Email seeamsterdam@gmail.com

Prinsengrachtroute

Deze route hebben wij ontwikkeld in opdracht van Rush Magazine. Deze kan alleen gelopen worden, maar het is ook mogelijk om een gids bij ons te boeken die persoonlijk al het moois van de Prinsengracht kan toelichten.

Tijdsduur 1.5 a 2 uur. Kosten programma: 15 p.p. 
Bij kleinere groepen geldt een minimum van 150,-

Verliefd op de Prinsengracht dat zijn wij. Wat wil je ook. Als inwoner van de Jordaan is het een kwestie van enkele straatjes lopen en je staat er weer…. die mooie Prinsengracht, de rand van de Jordaan. Bruisend van het leven, gezellige cafés, lekkere restaurantjes, gekke winkeltjes en verborgen hofjes.

Laten we aan het begin beginnen, van de Prinsengracht dan. Daar staat namelijk één van de oudste cafés van de stad, Papeneiland. Schuin aan de overkant van dit café stond een katholieke schuilkerk, de Posthoorn. Tijdens de alteratie in 1578 werd het katholieke stadsbestuur overgenomen door de protestanten. Openbare uitoefening van het niet protestantse geloof werd verboden. Veel ander gelovigen hadden hier lak aan en bouwden schuilkerkjes die aan de buitenkant niet als kerk herkenbaar waren. Wanneer de politie tijdens de geheime kerkdiensten (even uitleggen wanneer en waarom?) binnenviel vluchtten de kerkgangers via een verborgen tunnel, die onder de Prinsengracht gegraven was, naar café Papeneiland. Wij vluchten niet, wij genieten van de sfeer van het café, de langs lopende mensen en van een bakkie koffie.

Vervolgens lekker struinen op de Noordermarkt. Op zaterdag is er op het marktplein een biologische markt: van pannenkoeken tot zeepjes, van kruiden tot zoutlampen, alles kan je hier vinden zolang het maar biologisch is. Op maandag (van negen tot twee van tot?) is er lapjes markt: veel tweedehands kleding, perfect voor het vinden van een hippe vintage outfit.  

Aan de overkant van de Prinsengracht, gezien vanaf de Noordermarkt, staat een mooi, groot en breed grachtenpand dat iets weg heeft van een kerk. Bij nader inspectie blijkt dit het Brienenhofje te zijn. Hofjes werden vanaf de zeventiende eeuw gebouwd door rijkere mensen om hun armere medemens te helpen. Het zijn binnenplaatsen of binnentuinen met daarom heen kleine woninkjes en kamers. Deze werden gebouwd voor weduwen en wezen. Vaak werd de naam van de stichter verbonden aan het hofje en zo werden zij onsterfelijk. Het Brienenhofje werd gesticht in 1804, uiteraard door meneer Brienen zelf. Het verhaal gaat dat hij in de kelder van zijn woonhuis op de herengracht 64 zijn geld zat te tellen toen de zware kelderdeur dicht viel. Deze kon alleen worden geopend vanaf de buitenkant. Tijdens zijn gebeden aan onze lieve heer beloofde hij de wereld te verbeteren door een hofje te bouwen, wel wilde hij dan erg graag dat de deur weer werd geopend. Meneer Brienen heeft woord gehouden en het resultaat is prachtig, een oase van rust aan de drukke gracht.

We lopen verder langs het Anne Frankhuis, richting die “mooie Wester”.  Deze zo vaak bezongen en bejubelde Westertoren verdient een kijkje van dichterbij. In de zomermaanden is het mogelijk de 85 meter hoge toren te beklimmen. Een aanrader voor een ieder zonder hoogtevrees. De wereld aan ons voeten en een prachtig uitzicht over de stad. Speciaal voor ons heeft de toren een grondige opknapbeurt gehad, alleen haar onderlichaam is nog gehuld in steigers. Kerk en toren zijn overigens officieel gescheiden. Vanwege de openbare functie die de toren had, alarm slaan bij brand en oproer of het naderen van de vijand, is de kerktoren uitdrukkelijk eigendom van de gemeente gebleven. De kerk behoort de kerkgemeente toe. Vergeet niet even stil te staan bij de ingang van de Westerkerk waar een gedenksteen (voor de bekende zanger van het Amsterdamse levenslied – uitleg voor de buitenlander!) hangt: O mooie Westertoren hoog in de blauwe lucht, Willy Alberti 1926-1985, Onze Amsterdamse tenore Napolitano. 

Na het bestijgen van al die traptreden hebben we wel een biertje verdiend. En waar kan dat mooier dan op het dakterras van Restaurant & café Werck naast de Westerkerk. Toen de Jordaan gebouwd werd kreeg het de naam ‘Het Nieuwe Werck’. Pas na 1733 kwam de naam Jordaan in zwang. Met de naam Jordaan bedoelde men in eerste instantie nog de Prinsengracht. Later werd het gebied achter de Prinsengracht de Jordaan genoemd. 
 
Na ons biertje steken we de Rozengracht over om de Prinsengracht te vervolgen, eigenlijk komen we nu in vijandig gebied. Door de demping van de Rozengracht in 1895 werd de Jordaan gescheiden in Noord en Zuid. Sindsdien wordt de beauty en het verleden van de noord- en zuidkant nogal eens betwist. Ook wij hebben heerlijke bekvechterijtjes met onze vriendjes aan de zuidkant van de Prinsengracht. Laten we eerlijk zijn aan de noordkant gebeurt het toch allemaal: de Wester- en de Noorderkerk, hofjes, het Anne Frank huis,… moeten we nog doorgaan? Maar wij zijn de beroerdsten niet en geven toe dat er aan de zuid kant ook pareltjes zijn te vinden.
 
En de grootste parel gaan we even een kusje brengen. Hij bevindt zich op het Johnny Jordaanplein. We hebben het natuurlijk over Johnny Jordaan zelf, naast hem Johnny Meijer, Manke Nelis en Tante Leen (de helden van het Hollandse levensliedeven uitleg wie dit zijn). Ze staan in de schaduw van een vrolijk beschilderd transformatorhuisje. Deze legendes uit de Jordaan verwoordden het gevoel dat velen hebben: Amsterdam de mooiste stad van het land.   

Onze helden staan met hun ruggen naar het woonbootmuseum. Hier krijgen toeristen van binnen en buiten de stad een idee van het leven aan boord van een woonboot in de Amsterdamse grachten. Het museum zelf is een voormalig vrachtschip, de Hendrika Maria, en toont je hoe men er iets prachtigs van kan maken.

Uiteindelijk stappen we, om onze moeders te verblijden, binnen bij Heinen Delftware, waar we een onuitputtelijke keuze uit Delfts aardewerk aantreffen: een sieraad in ieders interieur. Wij gaan helemaal los en kunnen niet kiezen tussen de handbeschilderde aardewerken grachtenhuisjes, tulpenvazen of tegeltableaus.

De Prinsengracht, de langste van de drie grachten van de grachtengordel en wat ons betreft ook de mooiste. Overdag gezellige terrasjes en bedrijvigheid, ’s avonds sfeervol vanwege de vele lichtjes aan de grachtenhuizen en bruggen. Wij houden van Amsterdam en wij houden van de Prinsengracht!

Extra adressen info: Café Papeneiland bevindt zich op Prinsengracht 2
   Voormalige Posthoorn kerk, Prinsengracht 7
   Brienenhofje, Prinsengracht 89-133
   Restaurant & Café, Bar Werck, Prinsengracht 277
   Woonbootmuseum, Prinsengracht t.o. 296
   Heinen Delftware, Prinsengracht 440.

De Jordaan
Bij ons in de Jordaan, zing je van hela hola hoeladiejee..... De Amsterdamse Jordaan, met recht de meest bezongen, beschreven en geromantiseerde stadswijk van Nederland. Vertel eens verder
De Wallen
Al eeuwenlang is Amsterdam wereldberoemd, zelfs berucht, om haar rosse buurt. De Amsterdamse wallen blijft mensen trekken. Vertel verder